Simon læser
Læsenoter fra litteraturformidlerens lænestol
Påskebøger
Den kristne højtid står for døren, og det betyder som bekendt, at vi skal op på de høje nagler.
I år har jeg udnyttet påskeugen til at botanisere i en lille buket af tekster, som på hver sin måde skriver sig ind på ét af påskens centrale motiver.
Hos Rifbjerg henter jeg skyts til alle ugens dage i ’Amagerdigte’, der indeholder både ’Palmesøndag’, ’Skærtorsdag’, ’Langfredag’, ’Påske’ og ’Anden påskedag’. Her får vi hverdagens scener serveret med skødesløs hånd, som Langfredags besøg på kirkegården eller påskedags knallertbakserier.
Svenske Selma Lagerlöfs ’Kristuslegender’ er altid et besøg værd, men særlig fint og intenst bliver det at læse om hvordan rødhalsen fik sit navn i novellen, ja, ’Rødhalsen’, Langfredag.
Vi slutter – ganske aktuelt - den nordiske ring og drager en tur til Norge, hvor Tomas Espedals autobiografiske prosastykker i ’Biografi Dagbog Breve’ serverer os genopstandelsens mirakel i form af et æbletræ, hvor æblerne løfter sig tilbage på deres grene og bliver til hvide blomster - alt imens den afdøde eks vender tilbage fra rustvognens leje, lægger sig i sengen og trækker vejret.
(Ps: Kom forbi på biblioteket og få et tip fra undertegnede til hvor i Espedals bog, den særegne seance udspiller sig).