Tips og tricks til opgaveskrivning

Der er mange ting, der skal holdes styr på, når man skal skrive opgave. Når du har besluttet dig for et emne, skal du i gang med at finde litteratur. Men hvordan gør du det?

Unge der sidder og arbejder med bøger og computere
Foto: Christopher Egeberg
Unge der skriver
Foto: Christopher Egeberg

Denne side giver dig tips og tricks i processen. Her kan du blive klogere på, hvordan du kommer godt i gang med at finde materialer til din opgave, og hvordan du vurderer det, som du finder. Det er nemlig vigtigt, at du kritisk vurderer dine kilder og deres troværdighed.  

Husk, at du altid kan komme ind og snakke med os, hvis du har problemer med at finde det rette materiale selv.

Find materialer til din opgave

Icon Description

På biblioteket finder du bøger inden for alverdens emner. Digitalt finder du også artikler og e-bøger, som du kan tilgå, hvis du er logget ind som bruger. 

Du kan finde materialer til din opgave ved at søge i søgefeltet øverst på siden. Når du har lavet en søgning, får du vist resultaterne. Vær opmærksom på, at der er en række filtre, som kan hjælpe dig med at finde dét, du søger. Brug filtrene til at afgrænse yderligere på fx materialetype, fysisk/digitalt materiale, sprog, skøn- eller faglitteratur mm. Er du logget ind, kan du nemt tilgå e-bøger og artikler. 

Fandt du ikke det, du manglede, så prøv bibliotek.dk. Her kan du se og bestille materialer fra alle offentlige biblioteker i Danmark. Bestil det, du ønsker, og hent det på dit lokale bibliotek. 

Du kan også finde massevis af materiale ved at søge i en database. Gennem biblioteket har du adgang til en række databaser, som indeholder afgrænset og kvalitetsvurderet viden om bestemte emner. Her kan du finde videnskabelige artikler og e-bøger, som stammer fra fagfolk og anerkendte tidsskrifter. Derfor ved du, at den information du finder, er til at stole på. Du finder databaserne under Digitale tilbud. 

Find ord at søge på

Icon Description

Et godt tip er at undersøge dit emne. Prøv at stille følgende spørgsmål til dit emne:

  • Hvad, hvornår, hvordan, hvem og hvorfor

Beskriv dit emne ud fra hv-ordene, og notér de ord ned, som virker vigtige - nøgleord, som kan passe på dit emnes overskrift. Disse ord er er typisk gode at søge på. 

Prøv at afgrænse dit emne. Hvis du skal skrive om slaveriets historie i USA, så tænk over hvilke ord i den kontekst, der er gode som søgeord. "Historie" er for bredt og dermed et dårligt søgeord. Skriver du i stedet "USA slaveri" får du en mere præcis søgning. 

Søgetips

Icon Description
  • Leder du efter kilder om en person, et begreb eller en sætning, der består af flere ord, kan du sætte anførselstegn (også kaldet citationstegn) omkring. Eksempel: "Martin Luther King" eller "World Trade Center"
  • Tænk i synonymer, dvs. ord der har samme eller næsten samme betydning som et andet ord. Tænk også over hvad dine søgeord hedder på engelsk. Eksempel: USA bliver også kaldt Amerikas Forenede Stater eller blot Amerika. På engelsk kan det være United States of America, United States, US eller America
  • Lav en kombinationsøgning, hvor du sætter flere ord sammen. Flere ord sammen giver en mere præcis søgning, og det er et godt tip, hvis du får mange resultater, når du søger. Til flere søgemaskiner kan du bruge AND mellem de ord, du kombinerer. Eksempel: Berlin historie mur eller Berlin AND historie AND mur
  • Tag højde for søgeordets forskellige endelser ved at bruge trunkering (*). Når man trunkerer, søger man på ordets start og en hvilken som helst endelse. Eksempel: nynazis* giver bl.a. resultater på nynazist, nynazister og nynazisme. 
  • Undgå at skrive hele sætninger og at bruge ord som en, et, den, det, som og at

Vær kritisk

Icon Description

Det er svært at få udgivet en bog eller få en artikel i en anerkendt avis eller tidsskrift. Det er til gengæld meget let at lægge informationer på nettet. Det betyder ikke, at du ikke kan bruge det, du finder via fx Google. Du skal blot være ekstra opmærksom - du skal vurdere informationen kildekritisk.

Stil følgende spørgsmål til kilden:

  • Hvem er forfatteren? Ved forfatteren noget om emnet?
  • Hvad er formålet med teksten? Er der politiske eller ideologiske holdninger i kilden?
  • Hvornår er kilden skrevet? Er der kommet nyere viden på området?
  • Er oplysningerne dokumenterede, fx med links og en litteraturliste, der henviser til andre kilder?
  • Kan oplysningerne bekræftes ved andre kilder?

Når du har svaret på spørgsmålene, så vurdér, om du stadig mener, at det er en god idé at bruge kilderne. Spørgsmålene er brugbare både til kilder du finder digitalt og fysisk. 

Hvad med kunstig intelligens?

Icon Description

Flere og flere bruger kunstig intelligens som hjælp til deres opgaver. Ofte drejer det sig om chatbots som ChatGPT eller Copilot. Vær opmærksom på, at de fleste skoler har regler for din brug af kunstig intelligens. 

Chatbots som ChatGPT er ikke søgemaskiner ligesom fx Google. Det betyder, at du ikke kan søge i information på samme måde. En chatbot fungerer ved at analysere store datamængder og genkende mønstre mellem ord. Den er således trænet i at kunne se hvilke ord, der sandsynligvis optræder sammen. Den viser derfor ikke nødvendigvis fakta, men ord, der optræder i sammenhæng. Hvis en chatbot mangler information, kan den begynde at opdigte svar. Man kalder det hallucination. 

Vær derfor altid kritisk, hvis du bruger chatbots til informationssøgning. Du kan ende med at få anbefalet en bog, som ikke eksisterer. Tjek altid informationen i andre kilder. 

Du kan læse mere om intelligent brug af AI på skrivopgave.dk. 

Få hjælp

Icon Description
  • Du kan få hjælp fra en bibliotekar i den betjente åbningstid på Ejby Bibliotek, Nørre Aaby Bibliotek, Strib Bibliotek og Biblioteket på Kulturøen. 
  • Du kan bruge tilbuddet Book en bibliotekar, hvor du får en halv times hjælp til netop din opgave. 
  • skrivopgave.dk kan du finde mange flere tips til informationssøgning, når du skal skrive opgave. Find også hjælp til litteraturlisten og meget mere.